Sferat e Dragoit Wiki
Advertisement

[[Figura:250px-Tientalking2009.jpg|thumb|250px|Pamja e Tien Shinhanit në Dragon Ball Z]]Tien Shinhan ( Tenshinhan ) ( shkurtë thërritet Tien ) është nga raca njerëzore. Paraqitet në Dragon Ball, Dragon Ball Z dhe Dragon Ball GT. Çautsuja është shoku më i mirë i Tienit. Mjeshtri Shen është Mjeshtri i tij i vjetër. Cloni i modifikuar është Celli. Korin është mjeshtri i tij. Kami mjeshtri i tij tjetër. Z. Popo mjeshtri i tij. Mjeshtri i tij është Mbreti Kai. Emri në anime Tien Shinhan, Emri manga Tenshinhan.

Histori[]

Dragon Ball[]

[[Figura:150px-TienShinhan.jpg|thumb|150px|Tien në Dragon Ball]]

Saga e Tien Shinhanit[]

Kjo është saga e shtatë e Dragon Ball dhe ngjarja zhvillohet rreth Turnet të 22 të Arteve Marciale. Goku arrin në Turne dhe regjistrohet së bashku me Krulin dhe Jançën. Por në pthumb|left|Tien gjatë Turneut rapaskenë është edhe Xheki Çan. Kështu Shkolla e Breshkës është gati për turne. Por ky turne është më ndryshe sepse përpos Breshkës është edhe Shkolla e Lejleku me rivalin e Mjeshtër Roshit i quajtur Mjeshtër Shen dhe dy studentëve të tij: Tienshinhan dhe Çautzo. Pasi kalojnë rundet diskualifikuese në çerek finale Tienshihan ndeshet me Jançën madje edhe e torturon duke ia thyer këmbën. Ndërsa Krulin e mund Çautzon dhe fuqitë e tij telekinetike. Gjysmë finalet janë Xheki Çan VS Tienshihan dhe Goku VS Krulin. Fitojnë Tienshinhan dhe Goku. Në finale pas një beteje të paparë dhe mes teknikash dhe aftësive të ndryshme të konkurrentëve Goku ia del ta rrëzoj Tienshinhanin por edhe vet bie. Gjatë rënies i pari që prek Tokën është Goku kështu ai humb.

Saga e Mbretit Pikolo[]

Krulin vrahet nga nga Tamborini i cili ishte fëmija i Mbretit Pikolo. Mjeshtër Roshi i tregon të gjithëve që një karakter me një forcë të mbinatyrshme Mbreti Pikolo (Mbreti i Ferrit) ishte kthyer. Mjeshtë Roshi i tregon se shumë kohë më parë Mjeshtri i Mjeshtë Roshit e kishte burgosur Pikolo Djallin në një sirtarë me anë të një teknike. Por tani ai ishte rikthyer i lirë tani. Pasi që dëgjon Goku këtë ai ishte i zemëruar për Krulinin dhe dëshironte të merte hak.

Edhe Tieni fillon që ta ndihmoj Gokun me çfarë mund të bëjë ai. Ai mbledh 7 Sferat e Dragoit[[Figura:TienvsDrum.jpg|thumb|282px|Tieni duke u ndeshur me Drumin në serinë Dragon Ball]] dhe thërret Shenronin. Ai i thotë Çautsus që ta shprehë dëshirën, por në atë çast vjen Pikolo dhe shprehë dëshirën për rrini të përjetshme. Dhe ai vret Shenronin sepse sipas tij vetëm Shenroni mund ta ndalonte atë.

Mjeshtër Roshi fillon që të planifikojë një plan për të vrarë Mbretin Pikolo. Ai vendos se edhe pse duhet të vdes do ta bëjë atë, teknikën që përdori Mjeshtri i Mjeshtër Roshit. Tieni nuk mund të bëjë asgjë veq se të rrijë e të shikojë. Atëherë Mjeshtër Roshi fillonë ta bëjë atë teknikë por edhe Pikolo i kundërvihet dhe mund të shpëtojë nga ajo teknikë. Tieni dhe Çautsuja sheh se sikur jeta e Mjeshtrit të tyre po merrte fund. Pikolo vazhdonte të bënte se çfarë kishte bërë deri tani të shkatërrojë botën.

Tieni po përgatitej për ndeshje. Fëmija tjetër i Mbretit Pikolos i cili quhet Drum ndeshet me Tienin. Goku arrin të shpëtojë Tienin dhe e vret Drumin me një shqelm shumë të fortë. Goku pas një peteje të ashpër e vret Pikolo djallin edhe pse i ka të dyja këmbët e thyera dhe e ka të thyer dorën e djathtë. Pas betejës Tieni e kthen Gokun në shtëpinë e Kamit.

Saga e Pikolos së Ri[]

Tieni e vazhdon prapë stërvitien.Në pjesën e parë, pas betejës Goku shkon te Korin dhe merr një Senzu që të shërohet. Goku ndjehet me faj që nuk mund ti ringjall të gjithë ata njerëz të vrarë nga Mbreti Pikolo pasi që Dragoi Hyjnor ishte vrarë nga Pikolo. Korin e udhëzon të shkoj te Kami dhe atje Goku shkon. Ai takohet me Z. Popo dhe Kamin. Kështu Goku fillon stërvitjet nën kujdesin e Kamit. Goku habitet se si Kami dhe Pikolo ngjajnë aq shumë dhe atëherë e merr vesh tregimin për krijimin e Pikolos. Kur Kami dëshirnote të bëhet Kujdestar në Tokë, ai nuk mundi përshkak të pjesës së tij të keqe që ishhte brenda tij. Atëherë ai e nxorri atë jashtë duke i dhënë formën e Mbretit Pikolos. Pra çfarë fati do të kishte Pikolo, i tillë do të jetë edhe i Kamit. Atëherë Kami e rikrijon Dragoin në mënyrë që Krulin, Mjeshtër Roshi dhe shumë të tjerë të ringjallen. Pjesa e dytë është kur kalojnë 3 vite gjatë stërvitjes së Gokut. Aty Goku ritakohet me të tjerët dhe regjistrohen në turne. Përpos tyre marrin pjesë dhe Pikolo i Riu dhe një grua e panjohur (Kiki). Në gjysmë finale takohen Goku VS Tienshinhan dhe Heroi VS Pikolo i Riu. Goku fiton me Tienshihanin ndërsa Heroi i cili në fakt është Kami mundohet ta përdor Kontinierin e Djallit dhe ta ndryj Pikolon por nuk mundet dhe vetndryhet. E vetmja mënyrë për Gokun është që ta mund Pikolon e Ri dhe më pas Kami do të vdes gjithashtu. Por në vend të kësaj Goku ndeshet në finale dhe bëhet beteja më e madhe në tërë storien e Dragon Ball origjinalit. Goku ndeshet me Pikolon e Ri me disa teknika mahnitëse dhe pasi që shkatërrohet stadiumi dhe pasi Pikolo shndërrohet në një gjigant, Goku ia del ta mposht Pikolon. Pas kësaj gjithçka mbaron e lumtur dhe Goku shërohet me Farën Senzu. Ai e merr Kikin në Renë e tij Fluturuese dhe nisen drejtë lindjes. Më vonë shihet kur Goku dhe Kiki dëshirojnë të martohen se Pallati i Mbretit Ox ka marr zjarr dhe ata shkojnë ta ndalin atë dhe ia dalin pas disa aventurash.

Dragon Ball Z[]

Saga e Vexhitës[]

Pesë vjet më vonë Tieni mëson se Goku ka vdekur nga vëllai i tij Raditzi. Një kërcënim i ri dhe i Super Fuqishëm ka ardhhttp://images.wikia.com/common/releases_200904.4/skins/common/images/button_link.pngur në Tokë me emrin Raditz, që prezantohet si vëllau i madh i Gokut. Goku dhe Vexhita duke bërë përgatitje për të luftuar Raditzi i tregon se ai ishte një sajan i dërguar në Tokë në mënyrë që ta pushtoj. Pasi që Goku e ka humbur rrënjësisht ndjenjën e një sajani e mund atë dhe e rrëmben dalin e tij Gohanin. Ai i thotë se duhet ti vrasë 100 njerëz në mënyrë që ta sheh djalin e tij sërisht gjallë. Pikolo paraqitet dhe ata i bashkojnë forcat për të mundur Raditzin. Goku e sakrifikon vet vetën në mënyrë që ai ta mbaj derisa Pikolo ta bëjë një Rreze Speciale në mënyrë që ta vrasë Raditzin. Të dy përfundojnë të vdekur edhe Goku dhe Raditzi. Pak para vdekjes ai mëson se edhe 2 Sajan më të fuqishëm do të vinin edhe 1 vjet. Në Botën e Përtejme ai ushtrohet me Mbretin Kai në mënyrë që të bëhet i fortë e ti mund Sajanët. Ai mëson atje Grushtin e Mbretit Kai dhe Spirit Bomb dhe ushtrohet në një gravitacion akoma me të madh. Në një gravitacion sa 10 fishi i Tokës. Pak para betejës me anë të Sferave të Dragoit ata e kthejnë në jetë Gokun. Goku arrin pak vonë duke i gjetur Jançën, Tienshinhanin dhe Çautson të vdekur. Çautsuja dhe të tjerët shkojnë te Mbreti Kai. Në tokë Goku e mund Napen dhe bëhet gati përpara se të ballafaqohet me Vexhitën. Me ndihmën e Grushtit të Mbreti Kai dhe Spirit Bomb dhe të Gohanin, Krulinit dhe Jaxhirubes ia dalin ta mundin Vexhitën. Krulin e pat rastin ta vriste Vexhitën mirëpo Goku iu lut që ta linte Vexhitën të shkonte. Vexhita i tha se herën e ardhshme atij nuk do ti vij keq.

Saga e Namekut[]

[[Figura:Mbreti_Kai.jpg|thumb|Tieni, Çautsuja, Jança dhe Pikolo në planetin e Mbretit Kai ]] Kami e luti Mbretin Kai që ti merr luftëtarët Z pas vdekjes së tyre për ti ushtruar sikurse Gokun në botën tjetër. Mbreti kai e pranoi ofertën e Kamit. Në planetin e Mbretit Kai, Mbreti Kai i thotë Gokut që kjo rrugë që e ke marr ti djalë është rrugë gjarpërore.


Saga e Frizës[]

Tieni vetëm me Jançën, Çautsuja, Mbretin kai qëndronin në Planetin e tij. Pikolo ishte kthyer nga dëshira e Dragoit të Nameku dhe ishte bashkuar me Neilin. Kështu që Vexhita, Gohan Dandan po bënin luftë në Namek. Nga Sferat e Dragoit u ngjall Tieni dhe Çautsuja dhe kur erdhën në tokë ata vazhduan stërvitjen e tyre.

Saga e Garlikut të Ri[]

Tieni dhe Çautsuja në këtë sagë nuk paraqitet. Ata mund të jenë kudo teksa Gohani,Krulini, Pikolo, po luftonin me Garlikun e Ri, teksa Gohani e mund Garlikun duke e burgosur përjetësisht në Zonën e vdekjes ku nuk mund të dal më.

Saga e Trunksit[]

Një vjet më vonë Tieni dhe Çautsuja po stërviteshin për tu bërë më të fortë. Pas vdekjes së Garlikut të Ri. Friza dhe Babai i tij vinë për të marrë hakë. Atje ata takohen me një djalosh nga e ardhmja i cili i vret edhe babain e Frizës dhe Frizën gjithashtu. Dhe ithumb|214px|Tieni në Sagën e Androidëve paralajmëron për ardhjen e Gokut. Kur Goku vjen djaloshi i së ardhmes i cili quhet Trunksi i tregon Gokut se ai është djali i Vexhitës dhe Bulmës. Dhe i trgon sekretin që do vijnë ca Android dhe ata do jenë shumë të fortë.

Saga e Androidëve[]

Tre vjet më vonë shfaqen Androidët, tamam si i kishte thënë Trunksi i së ardhmes ( djaloshi i së ardhmes ). Tieni u thotë Luftëtarëve Z se e kishte lënë duke u stërvitur Çautsun në shtëpinë e Kaimt. Tieni ishte i shokuar bashkë me Luftëtarët Z kur u paraqitën Androidi 16, Androidi 17, dhe Androidi 18.

Saga e Imperfekt Cellit[]

Tieni rikthehet për në shtëpinë e Mjeshtër Roshit për të marrë Çautsun dhe për të shikuar a është bërë më i fuqishëm. Tieni e merr Çautsun për të luftuar Cellin.

Saga e Përfekt Cellit[]

Tieni fillon ta luftojë Celin bashkë me Luftëtarët Z. Derisa Gohanit i shpërthen inati nga vdekja e Androidit 16 dhe bëhet në një Super Sajan i nivelit të dytë duke e vrarë Cellin.

Saga e Majin Buu-së[]

Në këtë Sagë Tieni e bën një paraqitje bashkë me Çautsun. Kurrë është duke e bërë një udhëtim dhe shikon se Goku është duke u transformuar në një Super Sajan i nivelit të tretë.

Saga e Fusionit[]

thumb|left|210px|Paraqitja e Tienit në Sagën e Majin Buu-sëMë vonë Tieni dhe Çautsuja bëjnë përpjekje për të vrarë Buu-në i cili po kërcënon tokën çdo herë e më shumë. Kur Super Buu-ja del nga dueli me Gotenksin atëherë Super Buu-ja i bënë në çokollatë Videlin, Kikin, Bulmën etj.

Saga Kid Buu-së[]

Ai vrahet me Çautsun dhe gjithë banorët e Tokës kur shkatërrohet toka nga Kid Buu-ja. Dhe ai kthehet në jetë nga Sferat e Dragoit si të gjithë tjerët. Dhe Goku vret Kid Buu-në me Super Spirit Bombin.

Dragon Ball GT[]

Saga e Baby[]

Ai shihet në episodin e 40 "Piccolo's Decision" bashkë me Çautsun.

Saga e Dragoit Hije[]

Ai e bënë prapë një paraqitje në episodin e 64 të Dragon Ball GT i cili quhet ("Until We Meet Again") duke ushtruar me Çautsun poshtë ndër një ujëvarë.

Informacione për Personazhin[]

Aftësitë dhe Teknikat[]

Fluturimi : Këtë teknikë e bëjnë pothuajse të gjithë.

Mimicry : Këtë teknikë e bën edhe Çautsuja edhe Tieni.

Dodon Ray : Një energji e lëshuar nga gishti.

Laser me sy : Këtë teknikë ai e përdorë në Turneun e Arteve Marciale të 23 kur ndeshet me Gokun.

Kamehameha : Këtë teknikë e mësonë nga Mjeshtër Roshi.

Kiai : Një teknikë e përdorur nga Tieni në Turneun e Arteve Marciale të 22.

Tri Beam : i bashkon duart në formë trekëndëshi dhe lëshon energji mbi armikun. Duke e bëdorur edhe në video lojërat për Dragon Ball.

Evil Containment Wave : Këtë teknikë e përdorin edhe Mjeshtri Shen, Mjeshtër Roshi por edhe Mësuesi i Mjeshtrit Roshit për të futur Pikolo djallin në burgë të përjetshëm.

Solar Flare : Ia lëshon Mjeshtër Roshit ( Jackie Chan ) në Turneun e Arteve Marciale të 22-të.

Telepati  : Tieni mund të flet me anë të Telepatisë.

Teknika e zhdukjes Edhe Tien sikurse gjithë Luftëtarët Z mund ta përdorë teknikën e zhdukjes duke lëvizur aq shpejtë sa armiku mendon se je zhdukur.

Sulmi Volejboll : Ia lëshon Gokut në Turneun e Arteve Marciale të 22-të

Advertisement