Sferat e Dragoit Wiki
Advertisement

[[Figura:250px-Yamucha.jpg|thumb|250px|Pamja e Jançës në Dragon Ball]]Jança ( Yamucha ) është personazh i trilluar nga seritë Dragon Ball, Dragon Ball Z dhe Dragon Ball GT të krijuar nga Akira Toriyama. Paraqitet në Dragon Ball, Dragon Ball Z, Dragon Ball GT. Raca e tij është njerëzore. Puar është shoku i tij më i mirë madje e konsiderojnë njëri tjetrin si vëlla. Mësuesit : Mjeshtër Roshi, Korin, Kami, Zoti. Popo, Mbreti Kai. ( Fotoja është nga seria Dragon Ball ).


Emri[]

Emri Jança do të thotë për të pirë çaj "Yum cha" ( duke pirë çaj ). Emrin japonisht i Jançës është ヤムチャ apo Yamucha. Në emrin anime është Yamcha dhe Yamchu. Në emrin manga është Yamcha. Alternativat : Lord Yamcha, Zedaki ( Në dublimin e kompanisë Harmony Gold ), Yamchu, Yamacha, Yumcha, Jança ( Në dublimin Jess Discograpic ).

Paraqitja[]

Jança paraqitet për herë të parë në serinë Dragon Ball. Jança është 183 centimetra i gjatë dhe 63 kilogramë i rrënd. Seritë i krijojë Akira Toriyama, Jança dëshiron të bëhet lojtarë i bejsbollit në anime të Dragon Ball Z. Ai dëshiron që të ketë një të dashure madje dëshiron ti shpreh dëshirën Dragoit, por nuk e shpreh dëshirën sepse sheh Bulmën.

Historia[]

Dragon Ball[]

Saga e Perandorit Pilafi[]

Jança paraqitet në fillim të Dragon Ball kur Bulma Goku dhe Olong po bënin një udhëtim.thumb|Jança dhe të tjerët në burgun që i futi Pilafi Kur ai dëshiron ta sulmojë Gokun atë e ndalon Bulma dhe Jança rrikthehet në kampë sepse i vjen turp. Në këtë sagë ai takohet me Bulmën, Kikin, Mbretin OX, Breshkën, Mjeshtër Roshin, Pilafin, Shenronin. Ai dëshironte që ta mësonte teknikën Kamehameha, dhe më në fund Mjeshtër Roshi ia mëson atë teknikë.Armiqtë e Jançës GOkut dhe Bulmës janë Pilafi, Shu dhe Mai

Jança e ndihmon Gokun dhe Bulmën që të mundin Përbindëshin Karrot. Më vonë Jança, Goku dhe Bulma zihen pengë nga Pilafi në një dhomë e cila është e mbyllur me qelq që nuk shkatërrohet. Goku i tha miqve të tij se nëse shikon hënën e plot do vjen një përbindësh.

Dhe ata shikonin hënen e plotë pa ia vu veshin Gokut. Goku i habitur filloj të shikojë hënën kurë pa pritur filloi të ndodhë një gjë e çuditshme Goku u transformua në një Gorillë të madhe ( Ozaro ) dhe theu gjamin.

Bulma kthehet tek qyteti i bardhë kurse Goku shkon për tu stërvitur në Shtëpinë e Mjeshtër Roshit. Atëherë me gjamin e thyer ata e kishin të lehtë të shkonin dhe ta ndalonin Pilafin për dëshirën e tij dhe ashtu bën e ndaluan Pilafin dhe dëshirën e tij mizore.

Saga e Turnamentit[]

Takimi tjetër i Gokut me Jançën ndodh në Turneun e Arteve Marciale të 22. Por ai takohet edhe me Mjeshtër Roshin ( Xheki Çenin ) sepse e kishte emrin Xheki Çen në këtë turne. Madje ai mundet nga Xheki Çeni dhe del jashtë Turneut duke e humbur të gjithë ndeshjen me atë mundje që i bëri Mjeshtër Roshi Jançës.

Saga e Ushtrisë së Shiritit të Kuqë[]

Në këtë sagë Jança nuk paraqitet deri në fund të Sagës së Shiritit të kuqë.

Saga e Parashikuesës Baba[]

Kjo është saga e shtatë e Dragon Ball dhe ngjarja zhvillohet rreth Turnet të 22 të Arteve Marciale. Jança arrin në Turne dhe regjistrohet së bashku me Krulin dhe Gokun . Por në prapaskenë është edhe Xheki Çan. Kështu Shkolla e Breshkës është gati për turne. Por ky turne është më ndryshe sepse përpos Breshkës është edhe Shkolla e Lejleku me rivalin e

Mjeshtër Roshit i quajtur Mjeshtër Shen dhe dy studentëve të tij: Tien Shin Han dhe Çautsu. Pasi kalojnë rundet diskualifikuese në çerek finale Tienshihan ndeshet me Jançën, Jancha përdorë një teknikë që quhet Wolf Fang Fist por ainuk mund të bën asgjë Tieni madje edhe e torturon duke ia thyer këmbën. Ndërsa Krulin e mund Çautzon dhe fuqitë e tij telekinetike. Gjysmë finalet janë Xheki Çan VS Tien Shi Han dhe Goku VS Krulin.

Fitojnë Tienshinhan dhe Goku. Në finale pas një beteje të paparë dhe mes teknikash dhe aftësive të ndryshme të konkurrentëve Goku ia del ta rrëzoj Tienshinhanin por edhe vet bie. Gjatë rënies i pari që prek Tokën është Goku kështu ai humb.

Saga e Tien Shin Hanit[]

Pas Turneut Jancha dhe Goku shkon të festoj por Goku ka harruar prapa Sferën e tij të Dragoit dhe Shkopin e tij. Krulin shkon ti merr por vonohet dhe Goku merakoset dhe shkon pas tij, kur arrin dhe e gjen Krulin e vdekur. Mbi trupin e tij është shenja e djallit dhe Mjeshtër Roshi sqaron se është Shenja e Mbretit Pikolo. ai tregon sesi shumë kohë më parë Mbreti Pikolo doli nga hiqi dhe filloi të shkatërroj Tokën derisa Mjeshtëri Mutaito e ndryu Pikolon në Kontinierin e Djallit. Por si duket Pikolo ka ikur dhe është kthyer. Pikolo i përdor Sferat e Dragoit dhe shpreh dëshirën për Rininë e Përhershme. Goku ndeshet me të dhe humbet dhe më pas edhe me bijtë e tij - Tamburinin dhe Dram. Pas kësaj Mbreti Pikolo e lufton atë vet duke ia lënduar dy këmbët dhe dorën e majtë. Goku vetëm me dorën e djathtë përdor Teknikën e Depërtimit dhe depërton mes për mes trupit të Mbretit Pikolo. Në çastet e fundit Pikolo e krijonë një vezë nga goja dhe e hedh furishëm. Ai ishte një fëmijë i ri i Pikolos. Fjalët e fundit të Pikolos janë: "Shko, biri im. Hak merru për vdekjen time dhe vrite këtë krimb. Bëj që bota e së keqës të shpërndahet përreth kësaj bote. Hak merru për mua, Pikolo i Riu!"

Saga e Pikolos së Ri[]

Goku shkon te Korin dhe merr një Senzu që të shërohet. Goku ndjehet me faj që nuk mund ti ringjall të gjithë ata njerëz të vrarë nga Mbreti Pikolo pasi që Dragoi Hyjnor ishte vrarë nga Pikolo. Korin e udhëzon të shkoj te Kami dhe atje Goku shkon. Ai takohet me Z. Popo dhe Kamin. Kështu Goku fillon stërvitjet nën kujdesin e Kamit. Goku habitet se si Kami dhe Pikolo ngjajnë aq shumë dhe atëherë e merr vesh tregimin për krijimin e Pikolos. Kur Kami dëshirnote të bëhet Kujdestar në Tokë, ai nuk mundi përshkak të pjesës së tij të keqe që ishhte brenda tij. Atëherë ai e nxorri atë jashtë duke i dhënë formën e Mbretit Pikolos. Pra çfarë fati do të kishte Pikolo, i tillë do të jetë edhe i Kamit. Atëherë Kami e rikrijon Dragoin në mënyrë që Krulin, Mjeshtër Roshi dhe shumë të tjerë të ringjallen. Pjesa e dytë është kur kalojnë 3 vite gjatë stërvitjes së Gokut. Aty Goku ritakohet me të tjerët dhe regjistrohen në turne. Përpos tyre marrin pjesë dhe Pikolo i Riu dhe një grua e panjohur (Kiki). Në gjysmë finale takohen Goku VS Tien Shin Han dhe Heroi VS Pikolo i Riu. Goku fiton me Tien Shin Hanin ndërsa Heroi i cili në fakt është Kami mundohet ta përdor Kontinierin e Djallit dhe ta ndryj Pikolon por nuk mundet dhe vetë ndryhet. E vetmja mënyrë për Gokun është që ta mund Pikolon e Ri dhe më pas Kami do të vdes gjithashtu. Por në vend të kësaj Goku ndeshet në finale dhe bëhet beteja më e madhe në tërë storien e Dragon Ball origjinalit. Goku ndeshet me Pikolon e Ri me disa teknika mahnitëse dhe pasi që shkatërrohet stadiumi dhe pasi Pikolo shndërrohet në një gjigant, Goku ia del ta mposht Pikolon. Pas kësaj gjithçka mbaron e lumtur dhe Goku shërohet me Farën Senzu. Ai e merr Kikin në Renë e tij Fluturuese dhe nisen drejtë lindjes. Më vonë shihet kur Goku dhe Kiki dëshirojnë të martohen se Pallati i Mbretit Ox ka marr zjarr dhe ata shkojnë ta ndalin atë dhe ia dalin pas disa aventurash.

Dragon Ball Z[]

Saga e Vexhitës[]

Pasi që Goku e sakrifikon vetën për të vrarë vëllanë e Gokut Raditzin. Jamça shkon për tu stërvitur me Tienin, Çautsun, Krulin, dhe Jaxhiruben për të ushtruar tek Kami për betejën me Vexhitën dhe Napën.

Jança mbçrinë në betejë dhe fillon të lufton me Saibmanët. Jança luftonë me Saibmenët shumë shpejtë. Atëherë pas një betejë të përgjakshme Saibman Jançës vendos që ti kapet nga pas ai Saibman dhe të sakrifikon vetën së bashku me Jançën. Dhe Jança vdes duke luftuar me Saibmanët, Vexhitën dhe Napën.

Saga e Namekut[]

[[Figura:Kai.jpg|thumb|200px|Jança me Tienin Çautsun dhe Pikolon në Planetin e Mbretit Kai]]

Kami e luti Mbretin Kai që ti merr luftëtarët Z pas vdekjes së tyre për ti ushtruar sikurse Gokun në botën tjetër. Mbreti kai e pranoi ofertën e Kamit. Në planetin e Mbretit Kai, Mbreti Kai i thotë Gokut që kjo rrugë që e ke marr ti djalë është rrugë gjarpërore.

Saga e Frizës[]

Jança vetëm me Tienin, Çautsun, Mbretin kai qëndronin në Planetin e tij. Pikolo ishte kthyer nga dëshira e Sferave të Dragoit të Nameku dhe ishte bashkuar me Neilin. Kështu që Vexhita, Gohan Dandan po bënin luftë në Namek. Nga Sferat e Dragoit u ngjall Tieni dhe Çautsuja dhe kur erdhën në tokë ata vazhduan stërvitjen e tyre. 130 ditë më vonë Jança u ngjall nga Sferat e Dragoit të Namekut ( nga Dragoi Porunga ) afër kompanisë Capsule të Bulmës dhe familjes së saj.

Sage Garlikut të Ri[]

Pas ringjalljes së Jançës ai paraqitet shumë pakë në këtë sagë. Ai e bën një paraqitje tek shtëpia e Mjeshtër Roshit, i cili krijohet në një Vampirë me anë tënjë gazi që i bën të këqij i cili i shërben Garlikut të Ri.

Saga e Trunksit[]

Kur Friza dhe babai i tij vjen në tokë, Jança është një ndër më të parët që e konfirmon ardhjen e tij duke e parë se ajo fuqi që po afrohet është një fuqi e ligë. Ai është i mahnitur si të gjithë të tjerët kur e pa Frizën dhe babai e tij kur u paraqiten në tokë. Në fillim menduan që ishte Goku sepse i kishte paralajmëruar Trunksi djaloshi i së ardhmes. Friza vrahet nga Trunksi. Goku vjen disa minuta më vonë dhe shikon se Jança dhe të tjerët ishin duke e pritur atë dhe u habitë. Goku e fton Jançën për tu stërvitur por Jança i thotë se do të ushtrojë në vendin e tij.

Kur Jança shikon se Vexhita po ushtrohej në 300 fishin e gravitetit ai mendon që të ushtrojë edhe ai sikurse Vexhita. Kështu që Jança kur e lëshon në anien Capsule 3000 fishin e graviteti ai gati sa nuk vdes. Sidoqoftë Jança më nuk nuk e përdorë asnjëherë gravitetin që përdori Vexhita kur ishte duke u stërvitur në anien Capsule.[[Figura:200px-Yamcha_y_20.jpg|thumb|Dr. Gero i cili e godet Janqën në bark pasi që i ka thithur energjinë.]]

Saga e Androidëve[]

Gjithsesi ai shpenzoi tri vjet për tu stërvitur sepse i kishte thënë Trunksi të gjithëve që do shfaqen disa androidë më të fuqishëm se kurrë. Pas tri vjetëve Jança takon Gokun, Gohanin, Pikolon dhe Tienin. Jança është i pari që i takon Androidin #20 ( Dr. Gero ) dhe Androidin #19. Dr. Gero e kapë Jançën nga fyti dhe ia thithë energjinë dhe mandej e godet në bark.

Pas goditjes që i japi Dr. Gero Krulin e merr Jançën duke e dërguar për të marrë një farë Zenzu dhe ta shërojë Jançën. Jança e merr vetën shpejtë dhe shkon për tu kujdesur për Gokun i cili kishte marrë një sëmundje gjatë luftimit me Androidët. Kurse në anën tjetër dolën Androidi #16, Androidi #17 dhe Androidi #18 dhe me një mashtrim që i bën Dr. Geros ata e vranë atë dhe u siguruan që askush nuk mund ti shkatërrojë me anë të komandës sepse edhe komandën e kishin shkatërruar.

Saga e Imperfekt Cellit[]

Duke i dëgjuar lajmet Jança sheh se një armik i ri po kërcënon botën. Calli një përbindësh i cili vendosi që të thithte të gjithë njerëzit dhe të bëhet më i fuqishmi në botë. Ai ka edhe qelizat e Jançës dhe të disa prej Luftëtarëve Z. Ai arrin në ishullin e Mjeshtër Roshit duke kërkuar për Gokun teksa Jança dhe Pikolo ishin fshehur.

Saga e lojës së Cellit[]

Kur Celli absorbon Androidin #17 dhe Androidin #18 ai lëshonë mbi luftëtarët Z Cellët e rrijë, dhe ata i sulmojnë por më kotë Cellët e Rinj dolën më të fortë. Kur Gohani shikonë se si Jança dhe të tjerët po vuanin Gohani shndërrohet në Super Sajan 2. Pas shndërrimit të tij ai e vret Cellin duke i ndihmuar Goku i cili ishte i vdekur gje toka jetoj në paqe deri tani të paktën.

Saga e Turneut Botëror[]

thumb|200px|Jança në Sagën e Buu-së

Pesë vjetë më vonë organizohet Turneu Botëror i Arteve Marciale të 25-të. Spektatorët do të shinin një luftë shumë të fortë sepse ishin Luftëtarët Z aty. Së shpejti Luftëtarët Z e braktisin Turneun dhe shkojnë tek Vexhita i cili ishte bërë Majin Vexhita dhe një nga të Babidit.

Saga e Buu-së[]

Pas sulmit të Vexhitës. Bulma dhe Jança e thërrasin Dragoin Hyjnor ( Shenronin ) dhe ringjallin të gjithë të vdekurit që i vrau Vexhita. Jança dhe të tjerët shkojnë në kullën e Kamit dhe shohin se si Goten dhe Trunksi po e pëjnë fusionin. Kur Super Buu-ja hyn dhe ndeshet me Gotenin dhe Trunksin mendon se ka mbetur në dhomën e kohës dhe shpirtit përgjithmonë, kur del jashtë ai ha Jançën dhe të tjerët duke i shndërruar në çokollatë. Jança pas ringjalljes e ndihmon Gokun për Spirit Bombin dhe në Turneun e Arteve Marciale të 28 Goku ndeshet me Buu-në.

Dragon Ball GT[]

[[Figura:200px-16529.jpg|thumb|200px|Jança në Dragon Ball GT]]

Saga e Baby[]

E bën një paraqitje në Dragon Ball GT ne episodin e 40 "Piccolo's Decision"

Saga e Dragoit Hije[]

Në fund të Dragon Ball GT-së Jança shihet me një veturë të cilën po e ndreqte. Me siguri ai iu ka kthyer jetës së tij prej vagabondi që e ka pasur dikur së bashku me Puaron.

Teknikat[]

  • Sfera e Shpirtit :
  • Extra Large Spirit Ball :
  • Kamehameha :
  • Wolf Fang Fist :
  • Wolf Fang Blowing Wind :
  • Wolf Fang Whirl Wind :
  • Fluturimi :
  • Kërcimi i Fusionit :
  • Ki Blast :

wolf runing

Advertisement